maanantai 31. lokakuuta 2016

Oluen luokittelua mauittain - Beer&you


Olin tutustumassa S-ryhmän ravintoloiden uuteen oluidenluokittelutapaan viime viikolla tastingin merkeissä.  Uuden konseptin nimi on Beer&You ja sen tarkoitus on auttaa ravintola-asiakkaita löytämään entistä paremmin uusia olutelämyksiä.




Koko homma perustuu siihen, että oluet jaetaan perinteisen pintahiiva/pohjahiiva- tai maakohtaisen jaon sijaan makuprofiileittain, joita on yhdeksän. Makuprofiileja ovat mm. raikkaat janonsammuttajat, hedelmäiset ja happamat, tummat ja paahteiset sekä katkerat ja sitrusmaiset. Koska nämä kuulostivat todella samanlaisilta kuin omissa kirjoissani makutyypeittäin kahdeksaan tyyppiin jaetut oluet ( esim. raikkaat janonsammuttajat, hedelmäiset, happamat, maltaiset, paahteiset ja katkerat), ja kuitenkaan kehitystyössä ei mainittu kirjojani ollenkaan lähteenä, kysyin tästä, mutta kuulemma tämä on pelkkä vahinko ja kukaan ei ole edes lukenut kirjaani. No, en tähän tiedä mitä sanoa, koska värikooditkin ovat aika samat kuin kirjassa.

Joka tapauksessa, koska tämä on se jaottelu jota me nyt jo duunissakin suositellaan käytettäväksi sekä ravintola- ja että kauppapuolella, varsinkin erikoisoluista puhuttaessa, tervehdin tätä muutosta ilolla. Minä olen kouluttanut ravintola- ja kaupanalan jengiä jo pari vuotta käyttäen tätä makutyypeittän jaettua olutkategoriaa pohjana ja olemme tehneet jopa kaupan osastoja käyttäen pohjana tätä jaottelua, minulla on makujaottelusta jo todella hyvät kokemukset valikoimahallinnan ja olutmyynnin tukena.

Olen itse vilpittömästi sitä mieltä, että on ostajalle helpompaa, kun oluet ovat makutyypeittäin järjestyksessä, koska maku sanoo meille kaikille jotain ostettavasta oluesta, kun taas pelkkä oluttyyppi (stout, IPA jne) ei kerro mitään jos ei tiedä miltä kyseinen oluttyyppi maistuu. Useinhan baaritiskillä nimittäin käy niin ,että suosikkituotetta ei olekaan. Silloin tämäntyyppinen olutluokittelu helpottaa niitä, jotka eivät ole olutharrastuksessaan vielä niin pitkällä, koska sitten voi samasta makutyypistä katsoa jonkun toisen vaihtoehdon omalle suosikille eikä tarvitse arpoa hommaa ihan tyhjästä.



Beer&You.konseptin materiaalit on hauskasti ja laadukkaasti tehtyjä. Kaikilla mauilla on väri, joka kestoo tietystä makuprofiilista. Näitä värejä on käytetty niin lasinalustana, kuin kaikissa ohjekirjoissakin. Konseptilla on omat tasting-lasti, joiden brändäyksestä pidin erityisesti. Itse tasting-laudat ovat tosi hienot ja kuulemma kotimaista käsityötäkin. Hyvähyvä!









Tämä sama kategorisointi tulee kuulemma vaikuttamaan myös olutravintoloiden valikoiman rakentamiseen. Tämä on minusta äärimmäisen mielenkiintoinen asia, koska näin saadaan ravintolavalikoimiin muitakin kuin lager- ja IPA-tyyppisiä oluita, koska pitää kattaa useampi makutyyppi. Tämä palvelee taas kuluttajaa, joka haluaa maistaa muitakin kuin suosittuja lager- tai IPA-oluita. 

Tämäntyyppinen jako palvelee myös ravintolahenkilökunnan oluttietämyksen parantamista, kokemuksesta tiedän ,että se on nimittäin hyvin kirjavaa. Kun opettelee olutyypit maku edellä ,niin pystyy kuvailemaan niitä helpommin asiakkaalle. 

S-ryhmän ravintoloista tämä Beer&You ajattelu on nyt 16 eri olutravintolassa mutta mahdollisuuksien mukaan, eri ravintolakonsepteista riippuen, sama ajattelu tulee jossain määrin leviämään myös muualle. Hyvä juttu, koska isolla ketjulla vaikutusmahdollisuudet ovat niin paljon isommat, kun puhutaan kuluttajien määrästä ja ostotavan muuttumisesta oluen (ja kaiken muunkin) suhteen. Tämä uusi Beer&You-jaottelu palvelee siis ensi sijassa kuluttajaa, joka ei ole ehkä niin syvällä vielä olutharrastuksessaan, ja niin pitääkin! Olutharrastajat kyllä tietävät mitä haluavat. 




Itse tasting, minkä avulla uusi Beer&You esiteltiin, oli hauska. Eniten minua miellyttivät ruokaparit, jota oluiden mukaan oli mietitty ja ne olivat kuulemma Public Cornerin (jossa tasting pidettiin) henkilökunnan omia keksintöjä, Ja hyviä parituksia olivatkin! Vai mitä mieltä ollaan vaalean tsekkilagerin ja porkkanakakun yhdistelmästä? Toimii, uskokaa vaan. (Mut niinhän vaalean tsekkilagerin kanssa toimii myös maapähkinäjäde. Kyllä) 

Maistoimme kahdeksan olut&ruokaparia, joissa oli kivoja suolaisia yhdistelmiä, kuten baijerilaistyylinen vehnäolut ja mozzarella&parmankinkku&viinirypäle-tikku, lihapulla&makkara ja IPA sekä rapucreemi patongilla ja saison. Mutta parhaimpia olivat makeat yhdistelmät. 




Ihana brown ale ja kuningatarmurokakku. 




Samoin ihana yhdistelmä, kinuskikakku ja tumma luostariale. 




Tähän konseptiin on tulossa kuulemma myös tilattavia tastingeja asiakkaille. Kannattaisi myös tehdä nk. DYI-tastingeja, eli tekee valmiin maistelupaketin, jonka voi myydä ryhmälle. Periaatteessa neljälle riittää vaikka neljä olutta (jokaiselle kaadetaan vajaa desi) ja jotkut ruokasetit viereen. Kiva ja helppo tapa maistaa neljää olutta, kun muuten kaikki olisivat ostaneet omat yhdet oluet. Näin minä sen tekisin. Nyt vaikka pikkujoulukautena...




Kokonaisuutena voi sanoa, että olen hyvin iloinen että näin iso ketju tekee näin ison käännöksen olutviestimisensä suhteen. Tämä ehdottomasti tulee alussa jakamaan mielipiteitä varmaan myös ketjun sisällä, kun ajatellaan eri alueilla olevia ravintoloita, mutta itse uskon ,että tästä tulee kuluttajan ostoa erilaisiin olutnautintoihin ohjaava asia. Tämä on hyvä juttu! 

Katso myös Tuopillisen , Loppasuiden, Tyttö ja Tuopin ja Kauniin Humalan mietteet samasta vierailusta. 

Ps. Selvennykseksi muissa blogeisa oleviin kirjoituksiin: Tämän tastingin tarjosi S-ryhmän ravintolat, mutta muuta palkkiota tästä kirjoituksesta ei ole vastaanotettu, johtuen että asemani olutpuolella on hieman erilainen kuin muilla bloggareilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti