sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Tomaatteja kolmella tavalla

Tomaatti on selkeästi lempivihannekseni. Se on hyvää pelkästään, mutta myös soseena, raakana, ylikypsänä, kylmänä ja kuumana. Kaikilla lailla. Lisäksi tomaatti on terveellinen, se on täynnä lykopeeniä, josta on monasti kirjoitettukin, muistan kerran kun kaupoista loppui ketsuppi, kun Hesarissa oli mainittu lykopeenin ja ketsupoin terveellisyydestä. Hih. 

Lykopeeni on kyllä hyväksi; se ehkäisee mm. masennusta, sydäninfarktia ja eturauhassyöpää. Hyviä syitä kaikki syödä tomaattia. Lisäksi lykopeeni imeytyy parhaiten kuumennetusta tomaatista, tomaattimurskasta tai muusta, joten voi (vähän) paremmalla omatunnolla syödä pizzaa...

Tomaateissa suosin kotimaista. Suomessa viljellyt kasvikset ovat priimaa takuuvarmasti, katso vaikka (klik). Niistä saa myös vaikka mitä (klik).

Tässä yksi omista tomaattisuosikeistani; kolmella tavalla täytetyt tomaatit! 




Tarvitset: Noin 12 kotimaista hyvää tomaattia, joista kaiverrat sisimen pois.

 

Chili con carne-tomaatit:  


1 sipuli pienittynä, 1/2 pkt jauhelihaa (noin 200g) , 1 rkl makeaa paprikajauhetta, pari hyppysellistä savustettua paprikajauhetta, 1/2 prk (noin 2 dl) luomu-tölkkipapuja(meillä kidneypapuja), öljyä paistoon, 1 rkl palmusokeri, pari rouhaisua chilimyllystä, suolaa ja pippuria, runsaasti tuoretta korianteria. Tähän lisätään myös tomaatin pois koverretut sisäosat. 

Kuullota sipuli, lisää jauheliha, sitten mukaan paprikajauhe. Freesaa rauhassa ,sitten lisää huuhdellut pavut, palmusokeri ja tomaattien sisäosat. Anna hautua, mausta makusi mukaan. Lisää lopuksi tuore korianteri. Täytä 4 tomaattia seoksella, lisää vielä korianteria päälle.

 

Unkarilaiset täytetyt tomaatit:  


Noin 13 pilkottua herkkusientä, oliiviöljyä paistamiseen, 2 dl keitettyä riisiä, 1 dl pienittyä ruohosipulia, puristus sitruunamehua, mustapippuria ja suolaa. 

Kuullota sient öljyssä pehmeiksi. Lisää ruohosipulia paljon ja anna kuullottua. Sekoita seos riisin kanssa, purista sitruunamehua päälle ja mausta. Täytä 4 tomaattia seoksella, leikkaa vielä ruohosipulia päälle.

 

Mozzarellaa ja basilikaa tomaatissa: 


1 ptk (300 g) mozzarellaa, 15 lehteä basilikaa, oliiviöljyä, mustapippuria.

Leikkaa mozzarella palasiksi ja täytä 4 tomaattia niin että laita vuorotellen basilikanlenden ja mozzarellaviipaleen. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla.




Niin hyviä. Nämä ovat, niin kuin tomaattikin, monikäyttöisiä. Ne maistuvatyhdessä tai erikseen. Jokainen voi poimia ne, joista tykkää.  Tomaatit tuovat jokaiseen vaihtoehtoon hyvin happoa ja raikkautta.  Kesäjuhlien buffassa tämä on aina hyvä vaihtoehto.

Täytetyt tomaatit voi tarjota sellaisinaan, tai laittaa vaikka grilliin, parilalla tai foliossa. Grillissä tomaatin maku makenee ja  syvenee. Tai sitten voit laittaa vähän juustoraastetta päälle ja uuniin. Toimii hyvin kylmemmällä säällä.

Näiden kanssa tarjoan vain rapeakuorista leipää, ja avot, sunnuntai-päivällinen on siinä!




Juomaksi vaalea, kevyt, mutta sitrusmaisesti humaloitu vehnäolut, kuten tämä Three Flouydsin Gumballhead.  Ei kuulkaa tästä ateria paljoa parane!

Ps. Opin vasta että kotimaiset kasvikset tunnistaa parhaiten tästä sirkkalehtimerkistä. Kun tämä merkki on pakkauksessa, niin tuote on satavarmasti Suomessa viljelty. JES!



Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti