maanantai 17. lokakuuta 2011

Töölön yläaste, Tyde ja mä - porkkanakakku old school

Yläasteen köksästä ei paljoa käteen jäänyt. Kasariruokia ja suklaakiisseliä. Yök. Ruuanlaiton opettelin noin 20 v myöhemmin.

Tämä on ainoa ohje, joka on kulkenut yläasteen köksänkirjasta mukana koko elämän. Tämäkin siksi, että kun mude lähti tutkimusmatkalle Marien tykö (suomalais-ugrilainen kansa Venäjällä) me kakarat ja Tyde tehtiin spagettia, Ragulettoa (silloin uutuus, valmis spagettikastike) tai sitten pizzaa ja mä leivoin porkkanakakkua.

Tyde hengas meillä joka päivä. Karattiin välistä kesken koulun meille. Hissanmaikka soitti perään lankapuhelimella " Tytti ja Aniko, minä näen teidän siellä Anikolla. Takaisin kouluun!" Asuttiin näes koulua vastapäätä.


Porkkanakakku

3 dl porkkanaraastetta, 1 dl ananasmurskaa, 3,5 dl jauhoja, 3 kananmunaa, 2 dl sokeria (palmusokeri tässä hyvää!), 1 tl kuivattua inkivääriä, 1 tl kanelia, 1 tl pomeranssinkuorta, 1/2 tl neilikkaa, 2 tl leivinjauhetta, 1,5 dl öljyä (ei oliivi, vaan rypsi tai auringonkukka tai kookos)1 dl mantelijauhetta (voi mantelijauheen sijaan laittaa myös 1 dl pähkinöitä/kookoshiutaleita). Korppujauhoja ja voita vuuan voiteluun (tässäkin voi korvata korppujauhot pähkinämurskalla tai kookoshiutaleilla).

Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet yhteen. Lisää porkkanaraaste, ananasmurska, kuiva-aineseos ja öljy. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuuassa 175 asteessa noin tunnin. Paras vuoka on vanhanaikaisen kahvikakun pyöreä vuoka.



Kuorrutettahan ei porkkanakakulla yläasteen köksässä tehty. Mutta minäpä tein nyt:

1/2 pkt tuorejuustoa, noin 1,5 dl tomusokeria.

Siivilöi huoneenlämpöiseen tuorejuustoon tomusokeri ja sekoita. Laita viileään vähäksi aikaan.

Meillä kakku ja kuorrute nautitaan erikseen. Mä kun en tykkää kuorrutteesta.

Porkkanakakku - Klassikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti